Reizen als je jong bent: een verrijking van je leven?

Reizen is hip. Tegenwoordig wordt van jonge mensen verwacht dat zij minstens een aantal maanden in het buitenland zijn geweest. Het zou beter zijn voor je cv, je kansen op een baan vergroten en je zelfstandiger maken. Ik was vier maanden in Australië en vertel je wat ik leerde van reizen in het buitenland.

verlaten asfaltweg door grasvelden met blauwe lucht

 

Met m’n veel te grote backpack, alle spaargeld in m’n zak en m’n ouders naast me stond ik op Schiphol. Tweeëntwintig jaartjes jong en onderweg naar Australië. Om mijn grote droom na te jagen. Australië ontdekken was altijd een droom van mij. Parelwitte stranden, die bekende grote rode rots en tropisch regenwoud. Ik zag het op tv en in tijdschriften, maar ik wilde het zelf gaan beleven! Vier maanden later stonden m’n ouders weer naast me op het vliegveld met tranen in hun ogen. Deze keer van blijdschap. Hoe moeilijk het af en toe ook was, spijt van m’n reis heb ik nooit gekregen. Fantastische herinneringen des te meer.

 

Voor jouw toekomst

In welke fase van je leven ook zit, reizen kan op ieder moment. Misschien ben je net klaar met de middelbare school en neem je een tussenjaar. Een tijd in het buitenland zal je helpen om een keuze te maken bij je volgende studie. Of je moet voor je studie naar het buitenland. Maar ook als je klaar bent met je studie en je nog niet toe bent aan een serieuze baan, kan reizen uitkomst bieden om ervaringen op te doen. Deze belevenissen zullen je een beter beeld geven van jou als persoon en van wat jij leuk vindt om te doen in het leven. Dat maakt het makkelijker om jezelf te presenteren in sollicitatieprocedures.

 

Uit je comfortzone stappen

Reizen maakt je zelfstandiger, socialer en avontuurlijker. Je zult namelijk regelmatig uit je comfort zone moeten stappen. Een bankrekening openen lijkt makkelijk, maar is anders in een vreemd land en in een andere taal. Het liefst had ik op dat moment mijn moeder lief aangekeken, maar die was niet in de buurt om het voor mij te doen. En als ik het niet deed, dan gebeurde het ook niet. Ik leerde al snel dat ik  dingen zelf moest regelen en moet vragen als ik iets wilde weten. In het dagelijks leven heb ik daar nog steeds profijt van. Zo solliciteerde ik na mijn reis naar een vaste baan. Ik stuurde tientallen brieven, vaak zonder reactie. Hoorde ik niets? Dan belde ik op om te informeren naar de stand van zaken. Ik heb in Australië geleerd dat als je iets wilt, je er om zult moeten vragen.

 

Opdoen van nieuwe ervaringen

Tijdens de kerstdagen in Sydney kreeg ik heimwee. Ver van huis, in een hostel met mensen die ik amper kende. Ik moest even slikken toen ik ging skypen met mijn ouders. Zij zaten gezellig aan het kerstdiner, de enige persoon die miste aan de eettafel was ik. Het liefst stapte ik op dat moment in het vliegtuig naar huis, terwijl ik het prima naar mijn zin had in Australië. Het is normaal om deze gevoelens te krijgen en ze gaan vanzelf voorbij. Zelfs de meest ervaren reizigers hebben af en toe last van heimwee! Uiteraard staan hier ook veel fantastische momenten tegenover. Zo ging ik abseilen van een 50 meter hoge klif. Met zwetende handjes hing ik aan het touw om achterstevoren het randje over te stappen. Eenmaal beneden was ik zo trots dat ik ‘t gewoon nog een keer deed! Ik heb mijn droomstranden gezien en Sydney vanuit een helikopter ontdekt. Het was geweldig om deze wereldstad van bovenaf te zien. Al deze ervaringen neem je uiteindelijk mee naar huis. En als ik weer een keer op de rand van een klif sta, weet ik dat ’t gewoon een kwestie is van over het randje stappen!

 

Geef het de tijd

De eerste weken na je thuiskomst zijn leuk. Je kennissenkring heeft je gemist en wil al je verhalen horen. Na een maand merk je dat de interesse in je avontuur minder wordt. Je bent in gesprek met je vrienden en er worden grapjes gemaakt dat je nu toch eens moet ophouden over Australië. Dit is vervelend en je kunt je niet begrepen voelen. Immers, jij hebt het avontuur van je leven gehad en hun leven is op de oude manier doorgegaan. Hoe je omgaat met je ervaringen, is voor iedereen verschillend. Ik vond het fijn om er met mijn ouders over te praten. Zij steunden me volledig en wilden ieder detail wel twintig keer horen. Daarnaast hield ik actief contact met de vrienden die ik tijdens het reizen had gemaakt. Met hen heb ik alle avonturen beleefd. Als laatste is het een kwestie van tijd. Het gemis naar die leuke tijd neemt af en je pakt de draad in Nederland weer op. Je zult merken dat het leven thuis ook heel leuk is!

Mijn backpackavontuur was een verrijking van mijn leven. Alle bovengenoemde punten zorgen ervoor dat ik een beter beeld kreeg van mijzelf. Hier heb ik in het dagelijks leven nog steeds profijt van. De ervaring van het reizen in het buitenland zal je altijd met je meedragen en in elke beslissing van je leven meenemen. Of je nu een tussenjaar neemt, gaat studeren of op zoek bent naar je eerste vaste baan.

 

– Michelle Versluis