Netflix & School: leren terwijl je series kijkt

hand met afstandbediening met op achtergrond smart tv

 

Is huiswerk uitstellen en eerst een serie kijken een van jouw favoriete hobby’s? Kun je er vervolgens niet echt van genieten, omdat je je niet productief voelt? Enter Netflix en School (niet te verwarren met netflix en chill): een nieuwe vorm van netflixen waarbij het educatieve aanbod van Netflix in de spotlight staat. Zo steek je iets op van je bingewatch-sessies en heb je iets minder last van schuldgevoelens.

Top 7 Netflix & School

1. Icarus
Keywords: criminaliteit, politiek, doping
Leerzaam want: Dit is niet zomaar een documentaire: hij is onlangs bekroond met een Oscar. Je volgt de Amerikaanse filmmaker en amateurwielrenner Bryan Fogel, die de effecten van doping op zichzelf onderzoekt. Via via ontmoet hij een Russische arts, die hem halverwege de opnames vertelt dat het Poetinregime op grote schaal doping aan Russische topsporters geeft. Er zouden mensen zijn omgebracht om dit allemaal geheim te houden. Kortom: wereldnieuws.

2. The Crown
Keywords: Britse monarchie, geschiedenis, Engeland
Leerzaam want: De serie is een biografisch verhaal over koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en haar regeerperiode. Je pakt aardig wat royal feitjes mee en het is zeer geschikt om je (bekakte) Engelse accent mee te oefenen.

3. Black Mirror
Keywords: modernisering, technologie, journalistiek
Leerzaam want: ben je geïnteresseerd in hoe social media ons leven beïnvloedt en hoe de samenleving dankzij modernisering verandert? Deze serie laat je hierover nadenken en stelt kritische vragen over onder andere Facebook, Instagram, gepersonaliseerd adverteren en kunstmatige intelligentie.

4. Mindhunter
Keywords: criminologie, psychologie, sociologie
Leerzaam want: Deze serie is criminologie en psychologie voor newbs – met een paar sociologische referenties. Hij is geïnspireerd door het boek Mind Hunter: Inside FBI’s Elite Serial Crime Unit en volgt twee FBI-agenten van de Behavioural Science Unit. Deze ondervragen verschillende seriemoordenaars, om te begrijpen wat hen drijft. Ze hopen hierdoor andere moordzaken beter te kunnen oplossen.

5. Peaky Blinders
Keywords: Engels, Eerste Wereldoorlog, maffia
Leerzaam want: Deze BBC-serie speelt zich vlak na de Eerste Wereldoorlog af en is een goudmijn van historische details. Erg goed voor je Engels (vooral als je alleen de Engelse ondertiteling gebruikt), want het is een uitdaging om het accent van Birmingham te verstaan. Als je dit aankunt, is die Engelse luistertoets een makkie!

6. Planet earth: the complete collection
Keywords: aardrijkskunde, biologie, algemene natuurwetenschappen
Leerzaam want: Een prachtige serie waardoor je je weer verwondert over al het natuurschoon om ons heen – met briljante opmerkingen van de legendarische David Attenborough.

7. Auschwitz: the Nazi’s and the final solution
Keywords: Tweede Wereldoorlog, Nazi’s, geschiedenis
Leerzaam want: Handig om te kijken als je de Tweede Wereldoorlog nu op school behandelt. Deze documentaire presenteert het verhaal van het concentratiekamp Auschwitz aan de hand van interviews met mensen die erbij betrokken waren.

Natuurlijk zijn sommige series hierboven meer bingewatch-materiaal dan andere, maar ze zijn stuk voor stuk de moeite waard – zeker als je iets wilt leren. Heb jij vandaag nog iets van Netflix geleerd?

 

-Eugenia Melissen Ferrer