5 topvrouwen in de bètawetenschap als rolmodel

lachende vrouw met bril werkt op laptop

 

De gedachte dat meisjes niks van getallen snappen, is inmiddels achterhaald. Toch blijft het aantal vrouwen dat deelneemt aan technische studies opvallend laag. Daarbij zijn er lang niet genoeg vrouwelijke succesverhalen, waar meiden zich aan kunnen optrekken. Hoog tijd dus om vijf sterke vrouwelijke rolmodellen de aandacht te geven die ze verdienen. Girlpower!


De tragische heldin Hypatia

Laten we eerst teruggaan naar de Oudheid. Hypatia (370-415) was een vrouw uit Alexandrië die het belang van de wetenschap altijd verdedigde. Ze deed haar best om mystieke, religieuze gedachten te ontkrachten en moedigde mensen aan om van wiskunde en de logica gebruik te maken. Volgens haar kon je beter verkeerd denken –  zolang je maar nadacht. Ze schreef stukken over geometrie, algebra en astronomie, maakte kaarten van hemellichamen en gaf filosofieles. Ze ontwierp ook een apparaat om water te distilleren. Helaas moest ze voor haar kennis (en schoonheid) boeten. Ze werd naakt door de straten gesleept, waarna een groep Koptisch-Orthodoxe Christenen haar uiteindelijk vermoordden. Zij voelden zich bedreigd door Hypatia’s wetenschappelijke kennis.


Computer-savvy
Ada Lovelace
Ada was een Engelse wiskundige die geboren werd in 1815. Ze werd thuis onderwezen in met name wiskunde en natuurkunde. Later koos ze voor de studie wiskunde en ontmoette ze de wiskundige Charles Cabbage. Samen met hem ontwierp ze een machine waar later de computer op is geïnspireerd. Kortom: Ada had veel ideeën over toegepaste technologie, in een tijd waarin vrouwen op dit gebied niks te zeggen hadden. Daarbij ontwierp ze het eerste gedetailleerde computerprogramma. Wie zegt dat vrouwen niet kunnen programmeren?

 

Nobelprijswinnares Marie Curie
Geen lijstje met invloedrijke vrouwelijke wetenschappers zonder de Poolse natuur- en scheikundige Marie Curie (1867-1937). Wat ze heeft gedaan? Oh, alleen twee nobelprijzen winnen (één voor een onderzoek naar radioactiviteit en één voor de ontdekking van de scheikundige elementen radium en polinium). Reminder: er lopen slechts vier mensen op de aarde rond met twee nobelprijzen. In 1903 haalde Curie bovendien als eerste vrouw in Europa een doctoraat in de wetenschappen. Respect!

 

DNA-diehard Rosalind Franklin
Rosalind (1920-1958) onderzocht DNA met röntgenstralen en leverde een grote bijdrage aan de ontdekking van de DNA-structuur. Haar collega-onderzoekers publiceerden deze ontdekking in het beroemde natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature, met slechts een kleine verwijzing naar de data van Franklin. Ook de nobelprijs heeft Franklin nooit ontvangen: toen deze in 1962 werd uitgereikt aan de ontdekkers van de DNA-structuur, was Franklin al overleden.

 

‘Oxford huisvrouw’ Dorothy Hodgkin
Dorothy (1910-1994) maakte ook gebruik van röntgenstralen. Zij analyseerde de moleculaire structuur van antibiotica, cholesterol, hormonen en vitaminen. Dit was mogelijk omdat ze de röntgendiffractietechniek verbeterd had. Toen ze de Nobelprijs voor de Scheikunde won in 1964, stond er in de krant: ‘‘Oxford Housewife wins Nobel.’’ Deze ‘huisvrouw’ was toevallig wel een van de meest briljante wetenschappers van de 20e eeuw.

 

Deze 5 vrouwen gingen je voor en ze hebben het zeker niet slecht gedaan. Laat je niet tegenhouden door beperkte denkbeelden van anderen en ga ervoor! 

 

– Eugenia Melissen Ferrer