5 tips om ’s ochtends productiever te worden

voeten van persoon op de buik liggend in bed

Ben jij diegene die altijd door de wekker heen slaapt, om vervolgens alsmaar op snooze te drukken? Je bent niet de enige. Als de ochtenden gewoon niet jouw ding zijn, heb je eigenlijk alleen een beetje zelfkennis en discipline nodig om productiever te worden. Het kan natuurlijk ook geen kwaad om een blik te werpen op de onderstaande tips. Lees je mee?

 

1. Maak de dag van tevoren je ontbijt klaar
Hand omhoog als jij slapen ook ziet als een tijdmachine die bij je ontbijt eindigt. Als je de avond van tevoren je ontbijt maakt, heb je ’s ochtends iets extra lekkers om je bed voor uit te komen. Inspiratie nodig? Je hebt allerlei heerlijke variaties op overnight oats die leuk zijn om te maken en ook nog eens boordevol voedingsstoffen zitten. Ingrediënten in een kom gooien, in de koelkast stoppen: klaar.

2. Doe iets wat je brein activeert
Het wordt je waarschijnlijk niet aanbevolen door mindfulness goeroes, maar als je 5 minuten door Instagram moet scrollen of het nieuws op je telefoon moet scannen om wakker te worden, is het beter dan een uur langer blijven liggen.

3. Wees lief voor jezelf
Zet je timer op bijvoorbeeld 20 minuten en doe in die tijd iets voor jezelf. Het heeft geen zin om in de ochtend als een gek te gaan multitasken – hierdoor krijg je uiteindelijk niks gedaan. Als je in plaats daarvan een paar minuten besteedt aan het luisteren naar een podcast of het lezen van een boek, werk je alle andere dingen daarna een stuk systematischer af.

4. Begin je dag met een voldaan gevoel
Dit krijg je meestal als je een taak hebt afgerond. Je hoeft echt geen bergen te verzetten of op briljante nieuwe ideeën te komen. Je bent bijvoorbeeld al een heel eind als je je bed opmaakt (check), de kat te eten geeft (check) of iets anders nuttigs doet wat je een goed gevoel geeft over jezelf.

5. Maak een lijstje
Organisatiefreaks zweren erbij – en daar hebben ze een goede redenen voor. Als je goed bezig bent, maak je op zondagmiddag alvast een lijstje met de belangrijkste dingen die je de aankomende week moet doen. Als dit niet lukt, is het een aanrader om aan het begin van de dag 10 minuten te nemen om een to-do lijstje te maken. Hier kun je de rest van de dag naartoe werken en het geeft altijd een goed gevoel om iets van je lijstje af te strepen.

 

Dat waren ze! De top 5 tips die je hopelijk naar een iets productievere ochtend leiden. Het voelt toch heerlijk als je de ochtend met een energiek en productief gevoel begint?

 

– Eugenia Melissen Ferrer