Train je geheugen met het geheugenpaleis

leerling wordt aan tafel overhoord door bijlesgever

 

Vergeet je in de supermarkt altijd het meest essentiële? Als je niet gezegend bent met een ijzersterk (fotografisch) geheugen, liggen jouw kwaliteiten vast ergens anders. Gelukkig bedachten de Oude Grieken een methode om een olifantengeheugen te kweken, die je altijd nog kunt uitproberen. In de Middeleeuwen was het dé manier om een boek te onthouden. Misschien zit er dus iets in…

 

Gekke combinaties
Als je iets aan je geheugenpaleis wilt hebben, moet het fantaseren je wel een beetje liggen. Het is de namelijk de bedoeling dat je een route uitstippelt in een denkbeeldig paleis en hier bepaalde voorwerpen of mensen in plaatst. Deze staan voor de dingen die je je moet herinneren (brood, pindakaas, huiswerk). Als jij jouw denkbeeldige route loopt, kom je dus steeds iets tegen wat je moet onthouden.

Vaak helpt het om voor jouw geheugenpaleis een plek te kiezen die erg vertrouwd is, zoals je huis of school. Probeer om gekke of grappige situaties te bedenken; dit blijft vaak beter hangen. Dus niet het pak cruesli in de keuken, maar de plotselinge regen van cruesli tijdens het ontbijt (stond niet op buienradar).

Om daadwerkelijk iets te hebben aan het geheugenpaleis, moet je vaak door je ‘kamer’ lopen of dezelfde route bewandelen die je voor jezelf hebt uitgestippeld. Loop steeds in dezelfde volgorde door de ruimte, zodat je alles echt in je hoofd prent. Het kan helpen om de route ook in het echt te lopen of van jouw eigen kamer gebruik te maken. Je kunt je kamer bijvoorbeeld behangen met allerlei post-its en deze systematisch afgaan.

 

Multifunctioneel
In de Middeleeuwen kregen mensen een boek vaak maar één keer in handen. Daarom waren geheugenpaleizen toen heel populair. Maar ook in meer recente tijden blijft het geheugenpaleis belangrijk. Zo vergat de Amerikaanse wetenschapper Joshua Foer (broertje van de bekende schrijver Jonathan Safran Foer), ook weleens dingen, maar werd hij in 2006 geheugenkampioen in de VS door de techniek van het geheugenpaleis toe te passen.

 

Train je brein
Nu hoeft niet iedereen de hogere sferen van het geheugenkampioenschap te bereiken, maar het is zeker handig om meer (en makkelijker) dingen te onthouden. Tijdens het stampen van woordjes, belangrijke jaartallen en feitjes die je voor je volgende toets moet kennen ben je er sowieso dankbaar voor!

Gelukkig kun je visualisatie trainen en met de juiste dosis doorzettingsvermogen geldt dit ook voor je geheugen. Waarom probeer je het niet een keer uit? Volgens geheugenkampioenen is het best verslavend om dingen te onthouden. Er is maar één manier om erachter te komen of dat daadwerkelijk zo is!

 

 

 

– Eugenia Melissen Ferrer