January blues: hoe motiveer ik mijn puber?

moeder en boos kijkende dochter aan keukentafel vol schoolspullen

Het huis is eindelijk kerstboomvrij, de glitters zijn nergens meer te bekennen en de wallen onder uw ogen liegen niet: het is januari. Nu de afleiding van de feestdagen weg is, komen verplichtingen, deadlines en de bekende dagelijkse sleur weer terug. Hierdoor kan de stemmig soms omslaan, wat een negatieve invloed heeft op uw motivatie. Omdat pubers vaker last hebben van motivatieproblemen, is het zaak om de motivatie er nu vooral in te houden! Zo zet u de juiste toon voor de rest van het jaar en is de kans groter dat uw kind overgaat. Hoe dat gefikst wordt, leest u hieronder.

 

 1. Check de oorzaak van een slechte motivatie
  Omdat het puberbrein nog niet ‘af’ is, worden pubers meestal gemotiveerd door beloningen op de korte termijn. Een taartje voor een goed cijfer is voorlopig dus aantrekkelijker dan een goede opleiding. Toch zit er meestal meer achter. Hier komt u het beste achter door met uw kind te praten. Misschien is het de slechte invloed van zijn omgeving, zit hij op de verkeerde school (met een leswijze die niet bij hem past) of heeft hij het verkeerde profiel gekozen. Er kan ook sprake zijn van sociale problemen, een problematische leraar of een laag zelfbeeld. Wanneer de juiste oorzaak duidelijk is, kunt u er op de juiste manier naar handelen en een bijpassende aanpak kiezen. Bovendien wordt de band met uw kind beter als u écht naar hem of haar luistert.

 

 1. Ontwikkel een positief zelfbeeld
  Nog even over dat laatste: een positief zelfbeeld is essentieel. Als een puber het gevoel heeft dat hij iets niet kan, wordt het een stuk verleidelijker om de handdoek in de ring te gooien. Een goed zelfbeeld kweekt u bij pubers in de eerste plaats door niet zuinig te zijn met complimenten (waarbij vooral ook de inzet beloond wordt en niet alleen de resultaten). U kunt ook een hobby zoeken waar uw puber zijn talenten in kwijt kan. Dit kan ook helpen bij het kiezen van een opleiding na de middelbare school. Als het gebrek aan motivatie een serieuzere oorzaak heeft, kan het helpen om een professional in te schakelen, zoals een psycholoog of psychotherapeut. Als uw puber bijvoorbeeld twee of drie weken achter elkaar depressief is, is het tijd om aan de bel te trekken (als is het alleen uit preventief oogpunt).

 

 1. Geef concrete feedback
  Pubers prikken er zo doorheen als je niet helemaal eerlijk bent en ze geen concrete hulp aanbiedt. De meeste pubers willen wel overgaan – het is alleen minder duidelijk wat ze hier precies voor moet weten en doen. Op de schoolwebsite kunt u met uw puber bekijken wat de overgangsnormen zijn. Als er nog vragen overblijven, is de docent mailen of bellen een goede volgende stap. Op Magister of ELO kunt u meestal ook de overgangsnormen vinden. Is plannen een probleem? Ook dit is iets concreets waar u uw puber mee kunt helpen. Met de overgangsnormen in het achterhoofd, kan uw puber op een meer gestructureerde (en gemotiveerde) manier naar de eindstreep toe werken.

 

 1. Blijf positief
  Uw puber is niet de enige die positief probeert te blijven in januari. Met een goede instelling inspireert u uw puber veel meer om aan zijn motivatie te werken. Probeer uw puber dus niet de hele tijd de bekritiseren en herinner hem of haar ook aan wat er wél goed gaat. Tegenover een paar onvoldoendes staan er bijvoorbeeld misschien dikke voldoendes voor andere vakken. Nog een tip: verpak kritiek niet in een compliment: ‘Goed gedaan!’ ‘Waarom pak je het niet vaker zo aan…?’ Is uw puber erg kritisch over zichzelf? Wuif het niet weg met lege opmerkingen, maar geeft hem soms gelijk – en ga dan samen op zoek naar een oplossing (meer sporten, gezonder eten, enz.).

 

Dat waren onze 4 tips om uw puber (en misschien ook wel uzelf) deze maand meer te motiveren. Hopelijk zorgen de bovenstaande ideeën voor een verbeterde motivatie bij uw kind en meer plezier op school. Beetje bij beetje komt de eindstreep zo steeds meer in zicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *