Waarom je wél spiekbriefjes moet maken

persoon schrijvend in schrift met in andere hand mobiele telefoon

 

Mijn lerares Frans op de middelbare school had een Wall of Fame in haar lokaal. Niet met de namen van alle leerlingen die een 10 voor hun centraal examen Frans hadden gehaald – dat was een korte lijst geweest – maar met de spiekbriefjes die ze in de loop van de jaren had ingenomen. Je staat versteld van de verschillende pogingen om zo veel mogelijk informatie op zo weinig mogelijk papier te krijgen. Alle creativiteit ten spijt – deze leerlingen kregen een 1.

Toch is deze blog een pleidooi om wél spiekbriefjes te maken. Stop ze alleen niet in je etui, sok of bh – ik wil de onvoldoende die je zou krijgen door te spieken niet op mijn geweten hebben. Laat het briefje lekker thuis of gooi het voor de toets in de prullenbak. Het spiekbriefje heeft zijn waarde namelijk al vóór de toets bewezen.

 

1. Stiekem maak je een samenvatting
Je boek krijg je niet helemaal overgepend op een klein blaadje. Je moet je beperken tot de hoofdzaken. Door te selecteren wat belangrijk genoeg is om op je spiekbriefje te komen, ben je dus al goed over de stof aan het nadenken. Je weet wat belangrijk is en wat niet ter zake doet. Hoppa, je hebt weer een keer extra geleerd!

 

2. Je evalueert je eigen leerproces
Zelfs met alleen de hoofdzaken wordt je briefje nog te lang. Nog een selectie: je schrijft alleen de begrippen, formules of woordjes op die je niet weet. Laat de rest van de woordjes maar zitten, die ken je al. Vanavond hoef je alleen nog die moeilijke woordjes te stampen.

 

3. Schrijven is beter dan typen
Schrijven gaat tergend langzaam. Toch zijn de meeste spiekbriefjes die ik gezien heb handgeschreven. (Hoewel ik ook wel eens een mooie ben tegengekomen in Arial 5.) De reden weet ik niet precies – misschien omdat de meeste briefjes geschreven zijn in de pauze vóór het proefwerk. Het feit dat je spiekbriefjes doorgaans met de hand schrijft, levert wel nog een leereffect op: juist doordat schrijven langzamer gaat, is het leerproces intensiever en blijft de stof beter hangen.

 

Zorg er wel voor dat je niet meer tijd kwijt bent aan het maken van een spiekbriefje, dan aan het leren van de stof op een manier die voor jou goed werkt. Anders werkt het maken van zo’n briefje alleen maar averechts. Lees dit artikel voor meer tips om effectief te leren.

 

-Sanne Velthuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *