Stress op school? Dit kunt u voor uw kind doen

vrouw met hoofd in haar handen aan een bureau met daarop laptop agenda en schrijfblok

Het is niet makkelijk om een puber te zijn. Zij moeten dealen met veranderingen op het persoonlijke en sociale vlak en op school moeten ze presteren, presteren, presteren. Hoe kunt u uw zoon of dochter het beste helpen en voorkomen dat het hem of haar allemaal teveel wordt? U kunt de stress misschien niet helemaal wegnemen, maar er zijn gelukkig wel een paar dingen die het iets gemakkelijker voor uw kind maken.

 

Niet stressen over stress

Stress hoeft niet altijd iets negatiefs te zijn. Wat in elk geval niet helpt, is om te gaan stressen over stress. Leg aan uw kind uit dat stress (op de korte termijn) ook positief kan zijn. Een beetje stress zorgt bijvoorbeeld voor een verbeterde opname van informatie.
Door goed te relativeren kunt u ook een hoop stress vermijden. Als uw kind met een positieve houding tegen zijn huiswerk en andere verplichtingen aankijkt (en niet te streng is voor zichzelf), kan hij zich bijvoorbeeld al stukken beter voelen. In plaats van stress altijd te onderdrukken, kun u het in eerste instantie ook accepteren; stress hoort tenslotte bij het leven.

 

Blijf gefocust
Benadruk het belang van één ding tegelijk doen en probeer zoveel mogelijk stimuli weg te nemen. Geef het goede voorbeeld en probeer niet constant alles tegelijk te doen. Als je de hele dag ‘aan’ staat, wordt het lastig om je echt goed op één ding te concentreren. Laat uw kind zien dat het beter is om iets goed af te maken, dan alles af te raffelen. Een goede concentratie vermindert stress omdat je dan daadwerkelijk iets gedaan krijgt.

 

Zeg vaker nee
En leg uw tiener uit dat daar helemaal niks mis mee is. Dankzij sociale media is FOMO (de angst om iets te missen) nog altijd een stoorzender onder pubers – vaak trouwens ook bij volwassenen. Als uw kind leert om soms nee te zeggen, houdt hij meer tijd over en ervaart hij minder stress. Bovendien leert hij dan om dichter bij zichzelf te blijven en te luisteren naar zijn eigen verlangens. Door niet altijd alles te doen wat de massa roept of van ze verwacht, maken pubers tijd vrij voor dingen die er echt toe doen.

 

Toon begrip

Aan de ene kant verwachten we van tieners dat ze zich verantwoordelijk en volwassen gedragen en dat ze geconcentreerd en hard werken. Hoewel daar in principe niks mis mee is, moet u zich wel realiseren dat het puberbrein een concentratieboog van zo’n 30 minuten heeft. Bovendien is het puberbrein constant aan het veranderen. Dit zorgt voor impulsiviteit en soms ongemakkelijke gevoelens. Probeer dus om milder te zijn wanneer uw kind lang wil uitslapen, zich tegen u afzet of anders reageert dan u op dat moment zou verwachten. Een beetje puberen hoort er tenslotte bij!

 

Hopelijk hebben de bovenstaande tips geholpen om uw puber te helpen tijdens de stressvolle middelbare schoolperiode. Door een mildere instelling te hebben, meer begrip te tonen en goed voor uzelf en uw puber te zorgen, wordt het steeds makkelijker om stress in perspectief te plaatsen.

 

– Eugenia Melissen Ferrer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *