Eerste Hulp Bij Studiekeuze: 5 tips

success go get it geschreven in krijt op een zwart schoolbord

Wie goed nadenkt over zijn studiekeuze, rondt deze vaak succesvoller af. Nu is het zo dat middelbare scholen, universiteiten en hogescholen al veel tijd besteden aan het informeren van aanstaande studenten. Toch kunt u als ouder zeker ook bijdragen aan het keuzeproces van uw kind. Hieronder leest u hoe u hem of haar het beste steunt tijdens deze ingewikkelde periode. Weg met die studiestress!

 1. Wees op tijd
  Het is slim om op tijd alle opties te verkennen en in de vierde of vijfde klas al te beginnen met het bezoeken van open dagen. Bedenk of het verstandig is om met uw kind mee te gaan of niet. Vaak helpt het als uw zoon of dochter zich na een paar open dagen ook inschrijft voor een meeloopdag.
 2. Kijk naar de toekomst
  Al vindt uw kind een studie n
  óg zo leuk, gaat het uiteindelijk vooral om wat hij ermee kan. Laat u dus niet alleen leiden door leuke extra’s of het enthousiasme van uw kind: kijk naar de carrièreperspectieven. Uiteindelijk heeft uw kind veel meer aan een studie als hij daadwerkelijk kans maakt op de arbeidsmarkt.
 3. Check de cijfers
  Het kan natuurlijk gebeuren dat je met een studie wilt kappen als deze niet aansluit bij je verwachtingen (bijvoorbeeld in het eerste jaar). Toch is dit iets wat uw kind (en portemonnee) liever willen vermijden. Het kan daarom geen kwaad om te bekijken hoeveel studenten hun eerste studiejaar halen en om te horen hoe positief (of negatief) ze over hun studies zijn.
 4. Past de werkvorm bij uw kind?
  Check hoeveel contacturen er bij een bepaalde studie horen, of er veel zelfstudie is (of juist veel colleges) en of er veel projecten bij de studie horen. Weet u bijvoorbeeld dat uw kind al snel afhaakt als hij lang naar iemand moet luisteren? Dat is iets om rekening mee te houden. Hoe meer de werkvorm bij uw kind past, hoe groter de kans op succes.
 5. Keuzestress
  Heeft uw kind nog geen idee wat hij wil doen? Geen paniek! In plaats van hem te pushen om toch iets te kiezen, is het vaak slimmer om aan een tussenjaar te denken. Als uw kind zijn tussenjaar zorgvuldig plant, is de kans groter dat hij zichzelf na een welverdiende break beter kent én beter weet wat hij wil.


Hopelijk hebben de bovenstaande tips u geholpen om uw kind op een nuttige manier te steunen tijdens zijn zoektocht naar de perfecte studie. Onthoud dat het niet gaat om de stad, vrienden die de studie ook volgen of andere bijzaken, maar of een studie daadwerkelijk bij uw kind past en hem een toekomstperspectief biedt.

 

– Eugenia Melissen Ferrer