5 tips om uw kind te steunen tijdens het examenjaar

 

Het eindexamenjaar is voor iedereen stressvol – in de eerste plaats voor uw kind, maar zelf hoopt u ook dat uw kind slaagt voor zijn examens. Wilt u hem graag steunen, zonder hem in zijn zelfstandigheid te hinderen? Check de tips hieronder.

 1. Blijf rustig
  U kunt de houding van uw kind tegenover de examens voor een groot deel versterken of verzwakken. Als uw kind bijvoorbeeld erg gestrest is en u zich ook constant zorgen maakt over van alles, maakt u het gedrag van uw kind vaak erger. Het is daarom beter om de sfeer in huis kalm en optimistisch te houden. Zorg er ook voor dat alles niet alleen om school draait: plan hier een daar een paar leuke activiteiten in voor jullie samen of het hele gezin. Ook met kinderen die helemaal niet gemotiveerd zijn, is rust en een glimlach nog altijd beter dan het gevecht aangaan en in de stress schieten. Een rationeel gesprek werkt in zulke gevallen veel beter.
 2. Begrijp elkaar
  Is uw kind niet te genieten in de periode voor de examens? Bedenk dat deze periode ook voorbij zal gaan. Probeer de stress in huis dus een beetje te relativeren en toon voldoende begrip voor uw kind. Dit betekent: luisteren als hij of zij ergens over wil praten, advies geven en te vertellen over hoe u deze periode zelf hebt ervaren.
 1. Gezond eten
  Een gezonde geest hoort bij een gezond lichaam – en daar past een gebalanceerd dieet bij. Zorg dat uw kind voldoende pauzes neemt tijdens het studeren en moedig hem aan om drie gezonde maaltijden per dag te eten (met een paar voedzame tussendoortjes). Check ook of hij voldoende drinkt en beperk cafeïne en het aantal suikerrijke dranken. Water of thee zijn tijdens het leren betere opties voor langdurige energie.
 1. Pak die ZZZ’s
  Voldoende slapen is in de eerste plaats nodig om de examenstof goed te verwerken en onthouden. Daarnaast helpt voldoende slaap om op een fitte manier de dag te beginnen. Het creëren van een structuur (waarbij u elke dag op hetzelfde tijdstip gaat slapen en opstaat) is essentieel voor een gebalanceerde levensstijl.
 1. De juiste begeleiding
  Luister naar uw kind: vaak weet hij zelf hoe hij het beste leert en welke begeleiding hij nodig heeft. Misschien is hij erg zelfstandig en wil hij niet overhoord worden, of vindt hij het juist wel fijn om de stof met u (of iemand anders) door te nemen. Als plannen een knelpunt is, kan het helpen om samen een planning op te stellen. Misschien heeft uw kind wat extra bijlessen nodig van zijn of haar bijlesdocent of wil hij zich graag inschrijven voor examentraining. Er zijn voor ieder kind meer dan genoeg opties!