Dit is wat er mis is met de term #girlboss

zakenvrouw kijkt en wijst naar de camera

Heb je weleens van een SheEO (vrouwelijke CEO) of girlboss gehoord? Die laatste term werd het leven ingeroepen door de Amerikaanse ondernemer Sophia Amoruso. Zij schreef een boek voor vrouwelijke millenials die ook het liefst voor eigen baas spelen. Inmiddels is het een soort levensmotto geworden van veel vrouwen die graag de touwtjes in handen hebben. Toch is de term (vanuit feministisch oogpunt) niet zo onschuldig als hij lijkt.

‘‘Ik wil serieus genomen worden!’’

Woorden als girlboss dragen bij aan de verschillen tussen mannen en vrouwen die via taal in stand worden gehouden. Dit geldt net zo goed voor woorden als mansplaining (wanneer mannen iets uitleggen aan vrouwen) en manspreading (mannen die in het openbaar met hun benen wijd zitten).  Het resultaat: in plaats van gewoon een baas te zijn, ben je als vrouw ineens een schattig baasje.

Je vraagt je door de term girlboss misschien af waarom vrouwen steeds op hun geslacht gewezen worden – ook als ze iets doen wat hier totaal los van staat. Mannen hoeven er op het werk in elk geval niet op gewezen te worden dat ze een man zijn. Complimenten omdat ze iets doen ‘ondanks het feit dat ze een man zijn’ krijgen ze ook niet.

De term girlboss heeft nog een andere keerzijde: hij benadrukt het feit dat je als vrouw beter jong kunt zijn – als je tenminste nog succesvol wilt worden. Dit draagt bij aan een cultuur die vrouwen meer waardeert als ze jong zijn – en vrouwen boven de 25 als oud begint te bestempelen.

Roze dragen en je eigen bedrijf runnen

Uiteindelijk kan girlboss voor iedereen iets anders betekenen. Misschien inspireert het je om ambitieus te zijn en zie je er helemaal niks negatiefs in. Het is trouwens heel goed mogelijk om een baas te zijn die graag roze draagt én lippenstift gebruikt– als dat maar iets is wat jou gelukkig maakt.

Vrouwelijkheid (hoe je deze ook interpreteert) kan zeker samengaan met leiderschap. Als je de druk voelt om je steeds meer ‘als een man’ te gedragen om op de werkvloer mee te tellen, heb je evengoed je eigen zeggenschap verloren.

Als je je wél steeds ongemakkelijker over dit woord begint te voelen, ben je natuurlijk altijd vrij om het eerste deel weg te laten. Want zowel jongens als meisjes kunnen een echte baas zijn.

Eugenia Melissen Ferrer