Hoe overleef ik een stageperiode?

Bijna elke student moet eraan geloven. Een stage lopen van vijf maanden bij een bedrijf. Van elke week halve dagen op school, naar vijf dagen fulltime werken op het kantoor. Hoe houd je dit ooit vol? Een stageperiode valt heel erg mee. Sterker nog, het is ontzettend leerzaam!

Het vinden van een stage

De belangrijkste stap voor een succesvolle stageperiode zet je bij het kiezen van een bedrijf. Je kan op meerdere manieren op zoek gaan naar een stage. Vraag jij het aan je ouders of familie? Een veilige optie, je staat al “1-0 voor” doordat zij een goed woordje voor jou kunnen doen. Of ben jij juist het tegenovergestelde hiervan? Jij wilt graag bij dat ene bedrijf stage lopen die perfect bij jou past. Alleen heeft dit bedrijf geen vacatures voor een stagiair openstaan. Dit houd jou niet tegen, je schrijft een open sollicitatie. Jij laat direct zien dat je lef toont, een goede eigenschap waar veel bedrijven naar op zoek zijn! Tot slot, zijn er de stage vacatures waar bedrijven op zoek zijn naar stagiairs. Hier is de kans groot dat je na het schrijven van een goede sollicitatiebrief op gesprek mag komen en aangenomen wordt. Daarnaast is het aanbod op deze websites groot, waardoor je efficiënt kan zoeken. Want zeg nou eerlijk, wie wilt nou niet snel en gericht zoeken en snel resultaat hebben?

Het solliciteren op een stage vacature

Nu heb jij een stage vacature gevonden bij een bedrijf wat perfect aansluit bij jouw persoonlijkheid. Super, maar de volgende stap is ontzettend belangrijk. Waarschijnlijk ben jij niet de enige die gesolliciteerd hebt op deze vacature. Je moet jezelf kunnen onderscheiden van de rest. Maar hoe doe je dit nou? Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Zorg ervoor dat jouw curriculum vitae up to date is, het liefst met een professionele foto van jou en een overzicht van jouw competenties. Het overtuigen of beter gezegd onderscheiden van de overige sollicitanten doe je met een “killer” sollicitatiebrief. Met de juiste opbouw van de brief en een overtuigende tekst waarom het bedrijf jou zou moeten aannemen, maak jij een hele grote kans om aangenomen te worden. Tip: blijf altijd oprecht in een sollicitatiebrief en lieg niet over jouw kwaliteiten, zo komt niemand voor verassing te staan.

Hoe overleef ik de stageperiode?

Je bent aangenomen naar aanleiding van je overtuigende sollicitatiebrief. Je begint met je eerste dag, stelt je voor aan iedereen en een minuut later ben je alle namen alweer vergeten. Hoe ga je ooit deze stageperiode overleven? Geen reden voor stress, iedereen heeft dit probleem. En niemand verwacht dat jij meteen alle namen uit je hoofd kent. Probeer tussen je werkzaamheden door af en toe te letten op de namen als iemand wordt aangesproken en voor je het weet, ben je weer helemaal bij.

Maar hoe zorg ik ervoor dat ik geen stagiair wordt die de koffie haalt? Grapje natuurlijk, dit gebeurt bij geen enkel bedrijf. Zorg ervoor dat je een proactieve houding hebt. Dan krijgt het team waarin je werkt gelijk het idee dat je erg leergierig bent en alles uit je stageperiode wilt halen. Vraag is een keer of je met iemand mee kan lopen om de werkzaamheden te leren kennen, het liefst bij het hele team. Dit is ook super interessant voor jou als stagiair.

Zorg ervoor dat je kritisch bent op bijvoorbeeld jouw onderzoek die je uitvoert. Neem niet alles zomaar aan en vraag je af waarom iets is zoals het is. Ben je ergens niet mee eens? Geef het aan bij je stagebegeleider of verantwoordelijke, veel bedrijven kunnen dit heel erg waarderen en betrekken je zo bij meerdere processen (dat kan ik zeggen uit ervaring). Op deze manier kan jij alles uit je stageperiode halen en is de kans groot dat je met een goed cijfer de deur van je stagebedrijf uitloopt. Of misschien kom je de week na je stageperiode wel weer terug, omdat je zo goed hebt gepresteerd dat je mag blijven!

Kortom, als jij een bedrijf hebt uitgekozen die goed bij jouw als persoon past en jij vervolgens je best voor het bedrijf doet, wordt een stageperiode een van de leerzaamste momenten uit jouw carrière als student!