5 tips om je eindexamen te overleven

groep geslaagde leerlingen gooit hoeden in de lucht

Oké, het duurt nog wel even *kuch, een maand* voordat het eindexamenseizoen begint. Maar: tips om je eindexamen te overleven zijn altijd welkom, toch? Heb je nog geen idee hoe je het leren moet aanpakken? Check de onderstaande 5 tips.

 1. Begin gewoon
  Iedereen die uitstelgedrag heeft geperfectioneerd, snapt dat de tijd op de meest bizarre manieren voorbij vliegt. Beetje schoonmaken, boodschappen doen, je hele kledingkast spontaan opruimen, YouTube filmpjes kijken…
  Wist je dat uitstelgedrag eigenlijk veroorzaakt wordt door angst (dat je bijvoorbeeld een toets gaat verpesten)? De beste manier om niet te verdrinken in angstige gedachten is door nuchter te blijven, je twijfels opzij te zetten en gewoon te beginnen. Pak er een grote kop thee met iets lekkers bij en wees daarna trots op alles wat je die middag hebt bereikt.
 2. Plannen = noodzakelijk
  Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je deze tip hoort – en dat heeft een reden. Creatieve mensen kunnen misschien hun eigen systeem bedenken, maar je kunt ook gewoon een planner in de winkel halen. Vergeet niet om realistisch te zijn. Als je eerlijk tegen jezelf bent over wat je op een dag aankunt, is de kans groter dat je je doelen haalt. Niemand houdt het vol om aan één stuk door te leren. Zorg dus dat je genoeg vrije momenten voor jezelf inplant.
 3. Beloon jezelf
  Bedenk iedere dag hoe je jezelf gaat belonen nadat je voldoende hebt geleerd. Zorg ervoor dat je naar je beloning toe werkt – en niet andersom. Je voelt je sowieso een stuk tevredener over jezelf als je pas gaat netflixen nadat jouw leerwerk er voor die dag op zit. Extra zorgeloos genieten van je favoriete serie!
 4. Omarm oefenexamens
  Bewaar alle oefentoetsen die je in de les krijgt en niet (af)maakt: hier heb je straks veel aan! Je kunt ook oefenexamens kopen in de vorm van een examenbundel of ze van iemand lenen. Oefenexamens helpen je om je zekerder te voelen over de materie en een beter beeld te hebben van wat je kunt verwachten. Hoe meer je trouwens oefent, hoe beter je de stof opslaat in je geheugen.
 5. Geen afleidingen
  Met minder (of geen) afleidingen je om je heen blijft er meer ruimte over voor concentratie en reflectie. Ruim je werkplek op, leg je telefoon achter slot en grendel en verbied jezelf om sociale media te checken op je computer (of andere vormen van virtuele afleiding te zoeken).

Het is vooral belangrijk om je hoofd koel te houden tijdens de examens en je niet gek te laten maken door mensen die zogenaamd ‘bijna niet hebben geleerd’ of juist opscheppen over hoe goed ze alles kennen. Iedereen heeft een andere methode om zich door de eindexamens heen te slepen. Vertrouw er dus op dat jouw manier voor jou het beste werkt! Vergeet tenslotte niet om voldoende snacks en drinken mee te nemen, schrijf altijd je naam op je examen en controleer je antwoorden. Succes!

Eugenia Melissen Ferrer