Waarom is emotionele intelligentie belangrijk voor iedere bijlesgever?

twee houten poppen op schaakbord met omgevallen stukken

Dat je IQ iets zegt over je intelligentie, wist je waarschijnlijk al. Maar wat als het gaat over je emotionele intelligentie (EQ)? Onderzoek toont aan dat je deze vorm van intelligentie niet moet onderschatten – zeker als het gaat om succes in je privéleven en op de werkvloer. Een hoog EQ komt goed van pas als je bijles geeft. Gelukkig kun je dit (anders dan je IQ) trainen. Check hieronder over welke eigenschappen je dan moet beschikken.

Je bent zelfbewust
Mensen met een hoog EQ weten waar ze goed in zijn en wat hun minder sterke punten zijn. Hierdoor kunnen ze anderen tijdens de bijles beter helpen. Iemand die zelfbewust is, kan bovendien beter omgaan met kritiek en hier meer van opsteken dan anderen. Belangrijke skills om je als leerling aan te spiegelen!

Je bent nieuwsgierig naar anderen
Vind je het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en een praatje met ze te maken (waarbij je ze aan een vragenvuur onderwerpt)? Dan heb je waarschijnlijk een groot inlevingsvermogen. Deze nieuwsgierigheid verbetert ook steeds weer je inlevingsvermogen – vooral als je met mensen buiten je sociale kring omgaat. Tijdens de bijles is het belangrijk om je in anderen in te leven en iedere leerling als individu te behandelen. Zo maak je contact en kweek je vertrouwen – waardoor leerlingen meestal gemotiveerder zijn om hun best te doen.

Je bent gemotiveerd – en kunt dit goed overbrengen
Mensen met een hoog EQ zijn intrinsiek gemotiveerd. Geld of status is niet het enige wat ze beweegt. Ze zijn weerbaar en blijven optimistisch wanneer ze geconfronteerd worden met tegenslagen. De leerlingen aan wie je bijles geeft, kunnen veel leren van deze houding.

Je hebt empathie
Hoe meer empathie je hebt, hoe meer je met mensen meeleeft en in staat bent om een emotionele connectie te maken. Je kunt tijdens de bijles dan beter inspelen op bepaalde knelpunten.

Je kunt het karakter van iemand goed inschatten
Het is essentieel om het karakter van je bijles leerling te begrijpen. Je kunt dan beter inschatten welke lesmethode bij hem past, hoe je de stof het beste uitlegt en op welke manier je met hem omgaat.

Je bent niet snel afgeleid

Volgens Daniel Goleman, auteur van ‘Focus: The Hidden Driver of Excellence’, laten mensen met een
hoog EQ zich niet afleiden en concentreren ze zich op hun taak. Dit voorspelt volgens hem zelfs hoe
succesvol kinderen later worden. Je kunt deze vaardigheid gelukkig leren – en als bijlesgever
proberen over te brengen.

Je probeert anderen altijd te helpen
Het spreekt voor zich dat iemand die bijles geeft anderen graag een steuntje in de rug geeft. Mensen met een hoog EQ zeggen vaak even hallo tegen anderen en nemen de tijd om bijvoorbeeld iets op te rapen. Ze zijn minder op zichzelf gericht, waardoor ze meer compassie en een groter inlevingsvermogen hebben.

De volgende keer dat iemand over zijn IQ praat, kun je gerust even doorvragen naar zijn EQ.
Wedden dat het niet precies hetzelfde is? Zoals je ziet, draagt je EQ ook in grote mate bij aan een
tevreden (en productief) leven. Het geven van bijles wordt er in elk geval een stuk prettiger door!

Hoe zit het met jouw EQ?