De 6 voordelen van serious games

twee gamecontrollers voor tv

Ben of ken jij een fanatieke gamer? In de laatste decennia zijn games steeds belangrijker geworden. De zogenaamde ‘serious games’ worden, in tegenstelling tot entertainmentgames, vaak in het onderwijs gebruikt. Misschien geen spelletjes waar diehard gamers in hun vrije tijd enthousiast van worden, maar ze maken wel deel uit van een belangrijk leerproces. Met zulke games kunnen chirurgen bijvoorbeeld oefenen voor operaties, kan overgewicht op basisscholen worden tegengegaan en kun je je hersencapaciteit vergroten. Benieuwd geworden? Check hieronder de 6 voordelen van educatieve games.

 1. Serious games motiveren je
  Games motiveren je omdat je altijd het doel voor ogen houdt. Daarbij nodigt een serious game je uit om te leren zonder je te dwingen (zoals leraren dat soms doen). Zo heb je meer intrinsieke motivatie om een hoger niveau te bereiken.
 2. Je vergeet je dat je aan het leren bent
  Niet iedereen heeft evenveel zin om met school bezig te zijn. Toch raken leerlingen vaak in een soort flow door te gamen, waardoor ze zich volledig gefocust wijden aan taalopgaven of sommetjes. De game wordt gezien als een wedstrijdje, in plaats van een leertool.
 3. Computers hebben oneindig veel geduld
  In tegenstelling tot de meest toegewijde leerkracht, vinden computers het niet erg als leerlingen voor de honderdste keer dezelfde fout maken. Wat de computer wel doet: vriendelijk feedback geven totdat de speler het licht ziet.
 4. Serious games geven je tips op maat
  Een game geeft handige hints en tips – precies op het moment dat je ze als gamer nodig hebt om verder te komen in het spel. Hierdoor geven leerlingen het minder snel op.
 5. Games kweken zelfvertrouwen en zelfstandigheid
  Games stimuleren je om op onderzoek uit te gaan en informatie en aanwijzen te ontdekken. Je hoeft tijdens het gamen geen boeken te raadplegen; het gaat er juist om dat je zelf alles ontdekt.
 6. Falen zonder afgang
  In een game kan de speler eindeloos falen, zonder af te gaan of zich hiervoor te schamen (anders dan in het echte leven). Omdat er niks ernstigs gebeurt als je een level niet haalt, kun je net zolang oefenen als nodig is.

Ondanks de negatieve verhalen die je vaak over games hoort, zit er dus ook een positieve kant aan – vooral als het over serious games gaat. Als je kijkt naar onze collectieve schermverslaving, zouden educatieve games in de toekomst een best belangrijke rol kunnen spelen in het onderwijs…

Eugenia Melissen Ferrer