Wat zijn de voordelen van een vakantiebaan?

op de rug drijven in blauwe zeeNu dat de examens erop zitten, wil je misschien wat extra geld bijverdienen door een vakantiebaantje te nemen. Naast het verdienen van een aardig zakcentje, kleven er veel meer voordelen aan de vakantiebaan. Check ze hieronder!

 1. Jezelf beter leren kennen
  Een vakantiebaantje helpt je om jezelf beter te leren kennen. Weet je nog niet wat je wilt studeren of welk type werk je aanspreekt? Tijdens je vakantiebaan krijg je een beter beeld van wat wel of niet bij je past. Als je meer inzicht hebt in welke soorten bedrijven of welke bedrijfsculturen je aanspreken, heb je later een streepje voor tijdens het sollicitatieproces.
 2. Een vakantiebaan = werken aan je cv
  Het spreekt voor zich dat je werkervaring opdoet als je een vakantiebaantje neemt. Je werkt misschien op verschillende plekken, leert veel nieuwe mensen kennen en leert je aan te passen aan verschillende bedrijfsculturen. Deze dingen helpen je stuk voor stuk om je cv te verbeteren.
 3. Sociale vaardigheden verbeteren
  Je bent misschien al een social butterfly, maar een vakantiebaan blijft een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen. Deze kunnen je later waardevolle referenties geven. Probeer om altijd een goede indruk achter te laten, want dit maakt weer een impact op je sollicitaties in de toekomst.
 4. Meer kans op een baan
  Veel recruiters trekken de conclusie dat je een harde werker bent (en zin hebt om jezelf verder te ontwikkelen) als ze zien dat je vakantiebaantjes hebt gehad. Jongeren die een vakantiebaan of bijbaan hebben, schijnen zich (volgens een onderzoek van wetenschappers van de University of British Columbia) later ook beter aan te kunnen passen. Ze kunnen bijvoorbeeld beter omgaan met professionele situaties en hebben een beter beeld van hoe de arbeidsmarkt in elkaar zit. Verder leren ze meestal om beter te plannen, waardoor ze later de ontwikkeling van hun carrière ook beter kunnen plannen.

Zoals je ziet, kleven er veel voordelen aan het simpele vakantiebaantje. Vergeet niet dat jouw vakantiebaan je gaat helpen om allerlei leuke dingen te doen, zoals op vakantie gaan en festivals bezoeken. Jezelf blijven ontwikkelen na school, voorbereiden op je toekomst én tijd (en geld) overhouden voor leuke dingen? Wij hebben de keuze al snel gemaakt…

Eugenia Melissen Ferrer