Behaal betere resultaten met een growth mindset

success go get it geschreven in krijt op een zwart schoolbord

Maak fouten, blijf leren. Ga jij uitdagingen liever uit de weg? Of zoek je ze op en hou je ervan om jezelf te ontwikkelen? Vraag je liever niet om hulp? Of vraag je juist regelmatig om hulp van specialisten waar je van kan leren? Dat zijn verschillen tussen een fixed mindset en een growth mindset. In deze blog leer je, aan de hand van situatieschetsen, de verschillen tussen de twee mindsets kennen. En leer je hoe je betere resultaten kunt behalen met een growth mindset.

Fixed mindset vs. growth mindset

Stel, je hebt een fout gemaakt. Wat is jouw reactie? Iemand met een fixed mindset zal dit sneller willen verzwijgen. Daarentegen zal iemand met een growth mindset sneller erkennen een fout te hebben gemaakt en laten zien wat hij of zij ervan geleerd heeft. Mensen met een fixed mindset geloven dat intelligentie, capaciteiten en talenten vastliggen. Het heeft weinig zin om door te zetten, als het toch niet lukt. Tevens kunnen veranderingen op het werk als bedreigingen overkomen. Terwijl dit juist kansen zijn om iets nieuws te leren.

Een tegenhanger van een fixed mindset is de growth mindset. Mensen met een growth mindset geloven dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Als je je best doet en oefent, word je beter. Hierdoor zijn ze niet bang om iets nieuws te proberen. Vergeet overigens niet dat je op bepaalde vlakken waarschijnlijk fixed bent. Terwijl je op andere gebieden juist veel eigenschappen van een growth mindset vertoont. Het is lastig om alleen maar “growth” te hebben.

Je signaleert iets en wilt feedback geven

Feedback geven hoort er nu eenmaal bij. Wat je vooral niet moet doen is feedback opsparen voor de eerstvolgende meeting en alleen feedback geven, maar niet krijgen. Wat je wel moet doen is: om collega’s actief feedback te vragen over jezelf. Ontvang de feedback met open houding en bedank de gever. Hierin komen de verschillen tussen een fixed en een growth mindset weer duidelijk naar voren.

Stel, je moet iets doen wat je nog nooit eerder gedaan hebt

Iets nieuws doen kan best spannend zijn, maar wat moet je dan wel en niet doen? Wat je vooral niet moet doen is denken dat je het direct perfect moet doen en niet om hulp durft te vragen. Dat hoort bij een fixed mindset. Iets nieuws leren zien als een kans om hulp vragen als je het nodig hebt, hoort bij een growth mindset.

Durf fouten te maken

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.” – Michael Jordan. De voormalig Amerikaanse basketballer heeft zijn succes te danken aan al de fouten die hij heeft durven maken. Door deze growth mindset kun je betere resultaten behalen. Durf fouten te maken, erken ze, los ze op en leer ervan. Met de juiste inzet kun je alles behalen wat je wilt.

Dus, ben jij bereid om fouten te durven maken en je te blijven ontwikkelen? Dan past de growth mindset perfect bij jou. Onthoud: “je best doen is nooit verspilde moeite, omdat je overal van leert”, zoals vermeld staat in de YoungCapital Recruitment Guide.