Leren voor je examens met video!

Laptop op tafel met ernaast een koffiekopje, koptelefoon en een mobiele telefoon

Leerlingen die met video leren, scoren gemiddeld één punt hoger, zo wijst onderzoek van de Radboud Universiteit uit. Het visuele aspect zorgt ervoor dat de stof beter kan worden opgenomen. Micha Proper ervoer hetzelfde toen hij op de middelbare school zat. Hij richtte Digistudies op: een platform dat uitlegvideo’s maakt voor examenleerlingen.

Hoe is Digistudies ontstaan?

Tijdens zijn schooltijd op de havo zaten veel medeleerlingen die, net als Micha, geen plezier haalden om te ‘leren uit boeken’. Uitlegvideo’s bleken de perfecte uitkomst te bieden. Na één keer gezakt te zijn, stortte Micha zich na de tweede succesvolle poging al snel op het ontwikkelen van uitlegvideo’s. “Toen ik begon moest ik eerst geschikte docenten vinden. Ik heb namelijk niet genoeg kennis van de stof om zelf video’s te kunnen maken”. 

Hij vroeg daarom een docente Frans en Nederlands om een powerpointpresentatie te maken van een examenonderwerp. Deze werd vervolgens opgenomen met een schermopname programma en voice-over. De video’s werden op YouTube geplaatst en werden meteen goed ontvangen. Het was in 2015 de reden voor Micha om Digistudies verder uit te bouwen. Hij haalde geld op via privé-crowdfunding en begon met de videoproductie voor alle eindexamenvakken voor havo en vwo.

Werken met grafisch-vormgevers

In 2017 stonden er meer dan honderd video’s op het YouTube-kanaal van Digistudies. De video’s werden goed bekeken, maar toch was Micha niet tevreden over de uitstraling van de video’s. Inhoudelijk was het van goede kwaliteit, maar visueel gezien konden de video’s beter. Docenten zijn goed in tekst, maar hun kracht ligt logischerwijs niet in heel maken van beeld. Juist de kracht van video is het beeld dat de tekst versterkt. 

“Vanaf dat moment ontstond er een belangrijk omslagpunt in de werkwijze van de videoproductie van Digistudies. Grafisch vormgevers werden aan het team toegevoegd om beelden te creëren bij de tekst die docenten voor de video’s schreven. Zo ontstond het proces waarmee de ideale uitlegvideo, zoals deze er nu uitziet, werd gebouwd.”

Eigen platform

In 2018, één jaar later, stonden alle video’s nog op het alleen maar YouTube-kanaal. werden de De video’s werden steeds beter en beter bekeken. Maar om alle video’s, (op dat moment meer dan driehonderd) te kunnen produceren moest veel worden geïnvesteerd. In eerste instantie dacht Micha de investeringen terug te betalen aan de hand van YouTube-inkomsten. Echter, alleen met deze inkomsten bleek het moeilijker dan gedacht om de honderden video’s te bekostigen. 

“Toen zijn we begonnen met de bouw van een eigen platform. Alle video’s kunnen zo tegen een kleine betaling worden aangeboden, en is er ruimte voor eigen vormgeving en ideeën. Zo kunnen alle examenonderwerpen nóg overzichtelijker gepresenteerd worden. Inmiddels hebben wij meer dan zevenhonderd video’s van alle examenonderwerpen. YouTube zou achteraf ook te beperkt zijn om deze video’s allemaal op een mooie manier te weergeven. Daarbij hebben we ook de ruimte om eigen dingen toe te voegen. Zoals bijvoorbeeld begrippenlijsten, waarin alle belangrijke begrippen gedefinieerd staan”.

Nieuwe projecten

Alle examenonderwerpen van havo en vwo zijn inmiddels verfilmd, en zijn gepubliceerd op Digistudies.nl. Daarmee is de eerste versie van het platform af. Het betekent niet dat het werk er nu op zit.

“De videoproductie richt alle pijlen op vmbo-t. In december zal alle vmbo-t stof verfilmd en staan alle video’s online. Daarnaast is er kortgeleden een Digistudies app voor Android en IOS ontwikkeld waar alle video’s op te zien zijn. Tot slot gaat er het komende schooljaar (2019/2020) veel veranderen op het platform. Zo wordt het mogelijk om reacties onder de video’s te plaatsen, een cijfer te geven aan een video en te chatten over vragen met de werknemers van van Digistudies.”

Kortom, Digistudies is zeker de moeite waard om aan te schaffen voor €15. Het is een ideale, alternatieve manier om je voor te bereiden op je eindexamens. En als je de kortingscode “StudentsPlus” gebruikt, krijg je ook nog eens €2,50 korting;)  

Reactie op bericht:

  • Leuk artikel! Vind het een fantastisch initiatief. Veel leerlingen met leerproblemen zullen hier veel aan hebben. Ga zo door:-)

  • Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.